• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg
  • 05.jpg
  • 06.jpg
  • 07.jpg

HJEMMESIDE FOR VEDSTED, USTRUP, VEDBØL, SKOVBY, ARNITLUND, HØGELUND, ABKÆR OG OMEGN

Vedsted i begyndelsen af det 20. århundrede

Foredrag i Fælleshuset torsdag d. 29. januar kl. 19:30


Vedsted i begyndelsen af det 20. århundrede

Mads Christensen Jessen var mejeribestyrer på Høgelund mejeri fra 1899 til 1944. I nogle år under 1. verdenskrig var han indkaldt som tysk soldat, men genoptog arbejdet på mejeriet da han blev hjemsendt i 1917. 


Mads Christensen Jessens barnebarn Niels Uldall-Jessen kommer til Vedsted torsdag den 29. januar 2015 og viser billeder og holder foredrag om sin farfar i Fælleshuset kl. 19.30

Billede 1Billede 2


Niels Uldall-Jessen skriver selv om sit foredrag:

Min far - Christian Uldall-Jessen - blev født i 1902 og min farfar - Mads Christensen Jessen - var mejeribestyrer på Høgelund mejeri fra 1899 til sin død i 1944. Min farfar var indkaldt som tysk soldat under 1. verdenskrig og måtte rejse fra kone og 6 børn, hvoraf min far var den ældste. Derfor sendte farfar breve hjem til min far og selvfølgelig også til min farmor, breve som fortæller lidt om livet ved Østfronten i Galicien - det nuværende Polen og Ukraine - men først og fremmest handler om livet og praktiske råd og formaninger til min far om at hjælpe sin mor og sine yngre søskende. Endelig handler brevene om farfars håb og ønsker om at komme hjem på orlov, indtil han endelig blev hjemsendt i maj 1917.


Billede 3Billede 4


 

Brevene indeholder også navne og oplysninger på en række personer i Høgelund og Vedsted, som jeg ikke har kunnet identificere nærmere, eftersom alle min fars søskende er døde, og ingen i næste generation er gamle nok til at have kendt til forholdene i Høgelund.

 

Vi håber, rigtig mange har lyst til at komme og høre om Vedsted og Høgelund for hundrede år siden, fortalt gennem breve fra en ung sønderjyde i tvungen tysk militærtjeneste.

Måske er der også nogen imellem, som kan hjælpe Niels Uldall-Jessen med at identificere nogle af de personer, som farfaren skriver om i sine breve hjem til familien under krigen.

 

Gratis adgang - Menighedsrådet er vært ved kaffe og kage.

Venlig hilsen

Vedsted Menighedsråd.